ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οι τζιχαντιστές έξω από τη Τουρκία, η Άγκυρα όμως συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο


Γραφει ο Γιάννης Κοκκινίδης > Ενώ αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου με τους ανώτατους αξιωματικούς τους, για το πως θα εμποδίσουν τους Τζιχαντιστές να περάσουν στο τουρκικό έδαφος και για το πως θα  βγουν κερδισμένοι από την ιστορία αυτή, ωστόσο όμως το Αιγαίο δεν παύει δευτερόλεπτο να βγαίνει από το στόχαστρό τους. Η Τουρκία εξέδωσε προκλητικές ανακοινώσεις, οι οποίες αν και ανυπόστατες δημιουργούν εντυπώσεις. Μάλιστα χτες προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας που ανήλθαν στις 28.  


Συγκεκριμένα οι στρατηγοί της Άγκυρας υποστήριξαν ότι την Τρίτη ελληνικό μαχητικό F-16 είχε «κλειδώσει» ως στόχο τη φρεγάτα τους Turgutreis για έξι ολόκληρα λεπτά ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου.
Μάλιστα οι Τούρκοι στρατηγοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο πολεμικό τους πλοίο επέστρεφε από νατοϊκή άσκηση. Επίσης η Άγκυρα διαμαρτύθηκε σε έντονο ύφος ότι ενώ συνέβαινε αυτό την ίδια στιγμή δύο άλλα ελληνικά F-16 παρακολουθούσαν ένα αεροσκάφος τους που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση πάνω από τη... Λήμνο για 29 λεπτά(!). Επίσης οι Τούρκοι στρατηγοί καταγγέλλουν ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησίασαν το αεροσκάφος τους σε απόσταση μικρότερη των 350 μέτρων.
Και όλα αυτά ενώ σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσει το τουρκικό κοινοβούλιο προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποστολή στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, κ.Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ήδη τα τουρκικά τεθωρακισμένα έχουν πάρει θέση στα σύνορα με τις κάννες στραμμένες προς την πλευρά της Συρίας. Η Άγκυρα εκφράζει καμουφλαρισμένα την επιθυμία να προβεί και σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά του εξτρεμιστικού Ισλαμικού Χαλιφάτου αλλά με Νατοϊκό «καπέλο».
Πάντως όλες οι διατυπώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και τα σχετικά δημοσιεύματα τείνουν να διαμορφώσουν την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις που πιθανόν εμπλακεί η Τουρκία δεν θα είναι αγώνας κατά του Χαλιφάτου (ISIL) αλλά προστασία των συνόρων της και μόνο (διασυνοριακές επιχειρήσεις) ώστε να αποτρέψει μια πιθανή απόπειρα του ISIL να μεταφέρει τον πόλεμο σε τουρκικό έδαφος. Αναλυτές λένε ότι η Τουρκία ουσιαστικά επιδιώκει την έντονη στρατιωτική της παρουσία σε μια δημιουργούμενη «ουδέτερη ζώνη» εντός της Συρίας που την επιδιώκει διακαώς. Για όλα αυτά τα θέματα είναι σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις και στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Ο Τούρκος πρόεδρος κ. Τ. Ερντογάν για τον παραπάνω λόγο έχει δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί η δράση του ISIL μόνο με αεροπορικές επιδρομές (από τις ΗΠΑ και από την Αγγλία). «Οι αεροπορικές επιδρομές είναι άχρηστες χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει και η τουρκική εφημερίδα Vatan. Η Hurriyet τονίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον του ISIL «Κάθε χώρα έχει υποχρεώσεις και η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Χρειαζόμαστε τον τουρκικό στρατό για τέτοιες περιπτώσεις».
Τέλος ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ο Ταγιπ Ερντογάν θα κάνει πολύ σκληρά παζάρια στον Ομπάμα για να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ η βάση του Ιντζιρλίκ για αεροπορικές επιδρομές. Υπάρχει η εκτίμηση θα Ερντογάν θα εξασφαλίσει μεγάλα διπλωματικά οφέλη για τη χώρα του. 
Να αναφέρουμε τη σημαντική επισήμανση του SPIEGEL ότι εδώ και χρόνια η Άγκυρα ανεχόταν την άνοδο των ιδεών του εξτρεμιστικού Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙSIL) και τώρα  που οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν περιοχές δίπλα στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία έχει προκληθεί έντονη ανησυχία μήπως οι τρομοκράτες του Χαλιφάτου ISIL απειλήσουν και την ίδια την Τουρκία.


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/387415/oi-tzixantistes-eksw-apo-th-toyrkia-me-thn-agkyra-omws-na-synexizei-tis-proklhseis-sto-aigaio#ixzz3F0Nvl0SQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου