ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι έκαναν «σουρωτήρι» το Αιγαίο



Οι Τούρκοι έκαναν «σουρωτήρι» το Αιγαίο σημειώνοντας ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μέσα σε μία ημέρα. Ο αριθμός προκαλεί ίλιγγο, καθώς έφτασαν τις 99 παραβιάσεις από μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα που αλώνιζαν επί ώρες στο FIR Αθηνών δίδοντας την εντύπωση πώς κινούνται σε δικό τους εναέριο χώρο.

Ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου απεκρύβη από το Πεντάγωνο με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών που προφανώς δεν ήθελαν να χαλάσει το… καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν χτίσει ο Α. Σαμαράς με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και ο Ε. Βενιζέλος με τον Α. Νταβούτογλου.
Το κλίμα που θέλει τους Τούρκους να διεκδικούν το Αιγαίο και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού και την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει απαθής στις πρωτοφανείς προκλήσεις που γίνονται τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά από την Άγκυρα με βασική στόχευση τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και ελληνικά εδάφη.
Ο αριθμός ρεκόρ των τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Τρεις σχηματισμοί 10 τουρκικών μαχητικών προχώρησαν σε παράβαση του FIR Αθηνών και λειτούργησαν υποστηρικτικά των συνολικά τεσσάρων CN-235 τα οποία ανενόχλητα μπήκαν από το νότιο Αιγαίο και βγήκαν από το βόρειο, σε διαδοχικά δρομολόγια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανενόχλητα.
Τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κατέγραψαν περισσότερες από 50 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι υπόλοιπες σημειώθηκαν από τα 10 μαχητικά και από τα τέσσερα ελικόπτερα του τουρκικού Στρατού τα οποία έφτασαν μέχρι τις ακτές ελληνικών νησιών.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πώς τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά. Σκεφτείτε και να μην αναχαιτίζονταν τι είχε να γίνει.
Σε υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως επικρατεί ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας, η οποία αποθρασύνεται λόγω και της ενδοτικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Το 2014 παρατηρείται μία δραματική αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας-παραβατικότητας στο Αιγαίο, ενώ το τελευταίο διάστημα, όπως αποκάλυψε χθες και το defencenet.gr, έχουν καταγραφεί και κάποιες κινήσεις της Άγκυρα στην Ανατολική Θράκη, που έχουν να κάνουν με μετακινήσεις στρατευμάτων και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αυτός ήταν και ο λόγος του χθεσινού «Πυρπολητή» στον Έβρο με την αερομεταφορά ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για την αντιμετώπιση δυνητικής τουρκικής απειλής. Ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και αναπτύχθηκε για τον αποκλεισμό περασμένων στον Έβρο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου