ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η κρίση μειώνει τις στρατιωτικές δαπάνες


Παρά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, σε παγκόσμια κλίμακα οι συγκεκριμένες δαπάνες μειώθηκαν το 2012, για πρώτη φορά από το 1998, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 0,5% στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του International Peace Research Institute (SIPRI) της Στοκχόλμης, ενός ινστιτούτου ερευνών για τη διεθνή ασφάλεια, τους εξοπλισμούς και τον αφοπλισμό.
Όπως αναφέρει, αιτία της μείωσης είναι οι σφιχτοί προϋπολογισμοί των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους, αλλά και η μείωση της εμπλοκής τους στις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Παράλληλα όμως, η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναδιατάσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 7,8% για το 2012 και συνολικά κατά 175% από το 2003. Και οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 16% το 2012, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές αντανακλά τις προσπάθειες του Πούτιν να ενδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσει την ισχύ των ρωσικών όπλων.
«Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής στις στρατιωτικές ισορροπίες, από τις πλούσιες δυτικές χώρες προς τις αναδυόμενες περιοχές», δήλωσε ο Σαμ Πέδρο Φρίμα, στέλεχος του SIPRI.
Οι στρατιωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, μειώθηκαν κατά 6% και βρίσκονται κάτω από το 40% των παγκόσμιων δαπανών συνολικά, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σημειώνει το SIPRI. Στην Ευρώπη, τα μέτρα λιτότητας έχουν αναγκάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να περικόψουν δαπάνες κατά 10% σε πραγματικούς όρους.
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, φθάνοντας στο ναδίρ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά επιταχύνθηκαν απότομα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sipri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου